BOKSTRAINING

Boksen is één van de oudste vechtsporten, en wordt al sinds de klassieke oudheid bedreven. Het is een tactische sport waar snelheid centraal staat. Juiste positie van de voeten, ogen en handen in combinatie met kracht en souplesse. Conditie is ook heel erg belangrijk bij boksen. Als je snel uitgeput raakt, zal je snel minder goed presteren. Ook ben je minder alert voor inkomende stoten. Om goed te kunnen boksen, dien je dan ook hard te trainen. Het is ook niet gek dat bokstraining één van de meest complete sporttrainingen voor het hele lichaam en de geest is.

Trainen bij VBSK Albert Cuyp is een ervaring. Zo hebben wij naast een trainingszaal ook een ringzaal met een boksring. Bij ons wordt boksen op een veilige en verantwoorde manier bijgebracht door ex-Nederlands bokskampioenen. Sparren doen we bijvoorbeeld alleen als je daar, na gedegen training, klaar voor bent. Als nieuweling zul je bij ons dus nooit meteen “in het diepe worden gegooid”. Deelname aan wedstrijden is alleen voorbehouden aan wedstrijdboksers. De trainer bepaalt wanneer je daar klaar voor bent.

VBSK Albert Cuyp hanteert een minimum leeftijd van 14 jaar. Deze minimale leeftijd is ingesteld omdat het niet verantwoord is dat té jonge kinderen reeds in aanraking komen met de bokssport. Bij jonge kinderen zijn het lichaam en de hersenen nog volop in ontwikkeling en kan een onbedoeld  ‘tikkie’ op het hoofd mogelijk nadelige effecten hebben in een later leven.

 

Float like a butterfly, sting like a bee

 

OPBOUW BOKSTRAINING

Als je deelneemt aan de training word je minimaal een kwartier vóór aanvang van de training verwacht. Hierdoor heb je voldoende tijd om je om te kleden en je bindsels om te binden. Voordat je de zaal in gaat, dien je jezelf geregistreerd te hebben in de GRIB CLUB-app (Apple) of de VBSK-app (Android). Je kunt deze Apps gratis downloaden in de Apple App-store of de Google Play-store.

De training begint met een warming-up, bestaand uit lopen, touwtjespringen, los gooien van spieren, opdrukken, buikspier-oefeningen, etc. Afhankelijk van de trainer en het lesplan, kan de nadruk vervolgens liggen op conditie, kracht, snelheid of techniek. De oefeningen worden toegepast op de bokszak, op pads of op elkaar. Aan het eind van de les kan er tijd zijn voor sparren. Sparren is niet verplicht en de trainer bepaalt of je er klaar voor bent, of niet.

De training wordt meestal afgesloten met een cooling down.