ONZE HISTORIE

De ‘Vereniging Tot Bescherming van het Schoolkind’ (VBSK) is ontstaan op 5 november 1935 als samenbundeling van verschillende organisaties, die zich bezig hielden met het welzijn van kinderen in de Amsterdamse wijk ‘De Pijp. De doelstellingen van onze vereniging waren destijds:

  • kinderen naast school een zinvolle vrijetijdsbesteding geven
  • bevordering van de harmonische ontwikkeling van de jeugd
  • organiseren van club-, vakantie- en andere vrijetijds-activiteiten

In de loop der jaren hebben er vele verschillende activiteiten plaatsgevonden in ons historische pand aan de Albert Cuypstraat 241. Zo werd er geschaakt, gezongen, geschilderd en muziek gemaakt. Onze school werd zelfs als oefenruimte gebruikt voor een complete fanfare! Maar de meest bekende activiteit van onze vereniging is natuurlijk de in 1967 opgerichte boksschool VBSK Albert Cuyp.

Hoe populair de bokssport in Amsterdam is geweest, blijkt wel uit historische namen als Nelis Bisschop, Ben Bril, Pedro van Raamsdonk, Alex Blanchard, Raymond Joval en vele anderen. Ook onze boksschool heeft in de loop der jaren een groot aantal kampioenen afgeleverd. Met name in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd boksschool VBSK Albert Cuyp alom bekend als de ‘Wieg der Kampioenen’. Onder leiding van een zeer betrokken trainersteam met Rein Ravestein en Cees Hallie, aangevuld met de tomeloze inzet & goede contacten van persfotograaf Ruud van der Linden, werden grote successen geboekt. Ruud reisde met de jonge talenten de hele wereld over om ervaring op te doen tegen andere top amateurboksers. Bekende namen uit die tijd zijn Pedro van Raamsdonk, Romeo Kensmil, Rocky El Falah, Gilbert Hallie, Saïd Kwyassie en Ramon Voorn. Deze bokskampioenen hebben jarenlang het gezicht van de Nederlandse bokssport bepaald. Maar ook buiten Nederland, in Europa en aan de andere kant van de oceaan werden successen aan elkaar geregen.

Ook in de jaren daarna heeft onze boksschool een groot aantal talenten voort gebracht. Van boksers die de eerste bokspasjes bij ons hebben gezet tot Nationaal Kampioenen. Met talent, de juiste inzet en een uitstekende ondersteuning door het trainers-team van VBSK Albert Cuyp zijn zodoende vele stijlprijzen, districtskampioenschappen en National kampioenschappen binnen gehaald. Denk hierbij aan namen als Fawad Feizi, Radmilo Soda, Innocent Anyanwu, Jerry Nijman, Digna Poelman en vele anderen.

VBSK Albert Cuyp is hedendaags alleen nog een boksschool. Alle andere activiteiten zijn inmiddels gestopt. Wie echter niet zijn gestopt, zijn de boksers van toen. Zij zijn de trainers van nu geworden. Zo worden kennis en ervaring doorgegeven én leren onze nieuwe talenten van de kampioenen van toen. Met respect voor elkaar en bewezen boks-technieken probeert VBSK Albert Cuyp zo ook in de toekomst succesvol te blijven.

 

Talenten worden kampioenen – Kampioenen worden trainers

 

Aan het begin van de twintigste eeuw werd het boksen minder populair in Nederland. Subsidies werden stop gezet en onze club stond er een tijd lang niet goed voor. Vanaf 2010 is onder aanvoering van een nieuw bestuur hard gewerkt om de vereniging weer nieuw leven in te blazen. De lokalen zijn verbouwd naar de huidige brand- en veiligheidsstandaarden. Er is een grote groep vrijwilligers aangetrokken. Ons ledenbestand is flink gegroeid en VBSK Albert Cuyp is inmiddels één van de grootste boks-verenigingen van Nederland. Kortom, VBSK Albert Cuyp is herrezen en staat nog steeds fier op dezelfde plek aan de Albert Cuypstraat 241!

Ben jij dus op zoek naar een nieuwe vrijetijdsbesteding? Kom dan gerust eens langs om te kijken of om meteen mee te trainen. Heb je nog vragen, mail gerust naar: [email protected].