WAT HEB JE NODIG?

Om te gaan boksen, heb je een boksuitrusting nodig. Sportkleding spreekt hierbij voor zich. Echter, wat heb je nog meer nodig? En, waar moet je op letten bij de aanschaf van boksmateriaal? We hebben een opsomming gemaakt van wat wij denken dat je nodig hebt om de bokssport goed te kunnen beoefenen en om eventuele blessures te voorkomen.

Bokshandschoenen

Deze zijn er in verschillende soorten en maten en dienen ter bescherming van je handen. Naast bokshandschoenen heb je ook handschoenen speciaal voor kickboksen, thaiboksen en andere vechtsporten. Dit zijn vaak harde, compacte en plattere handschoenen. Je kunt hiermee gaan boksen, alleen mogen deze handschoenen niet gebruikt worden bij training op de bokszak, omdat handschoenen de bokszak kunnen beschadigen. De maat van bokshandschoenen is gebaseerd op het gewicht, uitgedrukt in Oz (ounce), waarbij 1 ounce = 28,349 gram. Omdat elke bokser hoort te trainen met handschoenen die in verhouding zijn tot zijn of haar gewicht, wordt de maat van de bokshandschoenen bepaald aan de hand van het lichaamsgewicht van de bokser. Hierbij kan als uitgangspunt worden genomen dat voor elke 5 kg lichaamsgewicht 1 Oz wordt berekend. Een bokser van 70 kg zou dus uitkomen op een bokshandschoen van (70/5=) 14 Oz. Iedere bokshandschoen heeft verder een eigen pasvorm, net als bij schoenen. Bij het ene merk is de binnenkant breder dan bij een ander merk. Ga dus gewoon naar de winkel om een paar bokshandschoenen te passen die goed aansluiten bij de grootte van je handen.

Bokszakhandschoenen

Deze worden ook wel zakhandschoenen genoemd, gebruik je voor training op de bokszak of op stootkussens. Deze handschoenen hebben minder vulling dan normale bokshandschoenen en zijn gemaakt van stugger en dikker materiaal. Bij intensief gebruik op de bokszak slijten zakhandschoenen veel minder snel in vergelijk met normale bokshandschoenen.

Boksbandages

Deze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en zijn gemaakt van katoen of een combinatie van katoen en polyester, waardoor de bandage elastisch wordt. De lengte van een bandage is een beetje afhankelijk van de grootte van je hand, maar minimaal 3,50 meter is wel ons advies. Bandages bieden versteviging aan de pols/hand om zo blessures te voorkomen. Ook zorgen ze ervoor dat je bokshandschoenen langer mee gaan. In plaats van bandages kan je ook kiezen voor een set binnen-handschoenen. Er zijn meerdere manieren om bandages om je hand te wikkelen. Op Youtube.com zijn vele filmpjes hierover terug te vinden. Let er wel op dat je de bandages niet te strak om je hand wikkelt om beknelling te voorkomen. Was je bandages regelmatig uit hygiënisch oogpunt. Om een wirwar van je windsels in de was te voorkomen, kun je ze in een BH-zakje wassen.

Gebitsbeschermer

Wordt ook wel ‘bitje’ genoemd en is een kunststof beschermhoes voor het gebit (tanden en kiezen) en de kaak. Het bitje wordt tijdens het sporten over de tanden van de bovenkaak geplaatst. Wanneer tijdens het sporten een klap op het gebit terecht komt, verdeelt de gebitsbeschermer de impuls over meerdere tanden. Door het dragen van een bitje wordt de kans op schade aan het gebit tijdens het sporten aanzienlijk verminderd. Mocht er toch een tand losraken, dan zorgt het bitje dat deze niet zoek raakt. Bitjes worden meestal gemaakt van de kunststof ethyleenvinylacetaat. Er zijn allerlei varianten van bitjes, zoals transparante- en gekleurde bitjes, één- en tweedelige bitjes of bitjes met vering. Er zijn bitjes die door een tandarts op maat zijn gemaakt of voorgevormde bitjes, die jezelf op maat kunt maken.  Je doet dit door het materiaal eerst week te maken door verwarming. Dompel hiertoe een nieuw bitje tot 20 seconden in kokend heet water, schud het af en plaats het vervolgens over de tanden van de bovenkaak in de mond. Door de tanden hard op elkaar te bijten wordt het bitje in de juiste vorm gemaakt. Soms is dit kort daarna nog een keer nodig, als het bitje niet goed blijft zitten.

Hoofdbeschermer

Beschermt de kin, oren, junkbeenderen en voorhoofd tegen stoten. Met name tijdens het sparren kan een hoofdbeschermer extra bescherming bieden.

Sportschoenen met lichte zolen

Deze zijn verplicht in de trainingszaal en de ringzaal. Sportschoenen voor binnen hebben altijd een lichtgekleurde zool om strepen op de speciale boksvloer te voorkomen. Met het oog op hygiëne dienen je sportschoenen altijd schoon te zijn en worden zij niet buiten gedragen. In de zomer wordt er ook getraind in het Sarphatipark. Het is dan belangrijk een tweede paar sportschoenen mee te nemen. Let op: met deze buitenschoenen mag je de zalen NIET betreden. Twee paar sportschoenen zijn dan noodzakelijk.

Sportkleding

Deze kleding bestaat uit een sportbroek en t-shirt. Zorg voor een ruimzittend shirt om voldoende comfort te hebben om je schouders goed te kunnen bewegen. Een officieel bokshemd is mouwloos om nog meer bewegingsvrijheid te hebben voor de schouders tijdens het boksen, maar is niet verplicht. Draag jij onze club een warm hart toe en wil je ook ‘shinen’ in onze VBSK-sportkleding, bezoek dan onze webshop en bestel raak!

Springtouw

Springtouwen zijn er is vele soorten. De professionele bokser zweert echter bij een lederen springtouw, omdat het een stuk sneller gaat dan een gewoon springtouw. Een lederen springtouw heeft wel onderhoud nodig. Om je lederen springtouw soepel te houden en te beschermen tegen schimmels, kun je je touw inmasseren met vaseline. Voor het instellen van je springtouw op de juiste lengte, ga je met één voet op het midden van je springtouw staan. Trek het touw strak en houd de handvatten omhoog. Zorg dat het draaigedeelte van de handvatten ter hoogte van je schouder zit.

Wist je trouwens, dat je met touwtjespringen je hele lichaam traint? Je gebruikt je buikspieren om te stabiliseren, je benen om te springen en je armen en schouders om het touw te laten draaien. Touwtjespringen is een serieuze full body work-out, waarmee je in 10 minuten gemiddeld maar liefst 200 calorieën verbruikt! Daarnaast zorgt touwtjespringen voor meer flexibiliteit en balans.

Handdoek, slippers en zeep

We beschikken over nette kleedkamers die voorzien van toilet, wastafel en eigen doucheruimte. Niets is zo lekker als -na een intensieve bokstraining- even een frisse douche te nemen. Vergeet niet een handdoek, badschuim en een paar slippers mee te nemen!

LET OP!

De afgelopen jaren hebben wij geregeld de deuren moeten sluiten vanwege Corona-maatregelen. Sinds maart 2023 wordt Corona gezien als een griep-soort en zijn alle maatregelen vervallen. Wij raden toch iedereen aan om bij ziekte thuis te blijven en zeker niet te komen trainen.

Ter herinnering hieronder de ‘Regels sporthal’ van de Gemeente Amsterdam in tijden van Corona.